Άρθρα & Νέα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση διαφώτισης «EndoMarch 2024»

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην εκδήλωση διαφώτισης «EndoMarch 2024».

Ο μήνας Μάρτιος είναι αφιερωμένος διεθνώς στην ευαισθητοποίηση και διαφώτιση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την Ενδομητρίωση. Μια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως, αφού αποτελεί μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά λόγω της ενδομητρίωσης, με ένα ποσοστό μέχρι και 50% να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Στην Κύπρο μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παλεύει με την πάθηση αυτή.

Η πρωτοβουλία «EndoMarch», που άρχισε προ δεκαετίας, έθεσε ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού της κάθε χώρας και παράλληλα την προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών διάγνωσης και ποιοτικής ιατρικής για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης.

Η Κύπρος μαζί με τις υπόλοιπες χώρες συμμετέχει δυναμικά στην εκστρατεία διαφώτισης με την ανάληψη ποικίλων δράσεων, οι οποίες αναδεικνύουν διαφωτιστικά μηνύματα και προβάλλουν πληροφορίες για τις γυναίκες που υποφέρουν από τα επώδυνα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και αναζητούν καθοδήγηση, διάγνωση και ορθή ιατρική αντιμετώπιση.

Είναι, αδιαμφισβήτητα, ιδιαίτερα σημαντική η διοργάνωση εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην πληροφόρηση, ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητική συζήτηση για θέματα υγείας που αφορούν όλους μας. Η χώρα μας μαζί με τις 70 χώρες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Αλυσίδα Διαφώτισης δίνει το «παρών» της και φέτος και στηρίζει όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από την ευαίσθητη εφηβική ηλικία μέχρι την αναπαραγωγική ηλικία και, τέλος, στην ώριμη ηλικία.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στη σημερινή εκδήλωση θέλω να επισημάνω πως για την πολιτεία, η υγεία και ευημερία όλων των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα. Θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει τη διαφώτιση του κοινού για θέματα υγείας.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εμπνευστές και διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης για τη συμβολή τους στην πραγματοποίησή της και να δώσω την υπόσχεσή μου για τη διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης σε κάθε σας προσπάθεια που στόχο έχει την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σπάμε λοιπόν τη σιωπή και δίνουμε θάρρος στις γυναίκες που παλεύουν με την Ενδομητρίωση.

Τελευταία Άρθρα