Άρθρα & Νέα

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που κλήθηκα να χαιρετίσω, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό το σπουδαίο φιλανθρωπικό γεγονός που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, ο οποίος στηρίζει εδώ και χρόνια τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά με τον καρκίνο. Ο Σύνδεσμος είναι πάντοτε εδώ για να τονίσει τη στήριξή του σε όλους τους συνανθρώπους μας που δίνουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα. Είναι εδώ για να στείλει σε όλους το μήνυμα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, ο οποίος διαχρονικά, μέσα από τους ευγενείς στόχους που θέτει και τις δράσεις που αναλαμβάνει, έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο στα θέματα που αφορούν στον καρκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να επισημάνω τη σημασία της υγείας ως έννοιας που δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική ευεξία, αλλά συνδέεται στενά και με την ψυχική και κοινωνική μας ευημερία. Η αγάπη, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης ζωής, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Είναι στο χέρι μας να στηρίξουμε αυτούς που παλεύουν με αυτή την ασθένεια, και είμαι υπερήφανος που το Υπουργείο Υγείας συμβάλλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές υγείας που στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού έχει επεκταθεί ηλικιακά και καλύπτει γυναίκες από 45-74 ετών παγκύπρια. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας τροχοδρομεί την ένταξη και άλλων πληθυσμιακών προγραμμάτων όπως η ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV και στα δύο φύλα.

Άλλη σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου, είναι η ετοιμασία του πλαισίου νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς. Επίσης προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης – αντιμετώπισης, της έρευνας όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασθενείς που πάσχουν με καρκίνο και στις οικογένειες τους. Η δική σας συνεισφορά ιδιαίτερα μέσα από τα προγράμματα επανένταξης που προσφέρετε αλλά και με τη συνεχή προσφορά υποστηρικτικής φροντίδας προς τους ασθενείς και τους οικείους τους συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας. Για τον λόγο αυτό, αναγνωρίζοντας το έργο σας, το Υπουργείο Υγείας σάς στηρίζει, ενισχύοντας σας οικονομικά μέσω της χορηγίας που σας καταβάλλει.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά σας και την υποστήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας σας εκτιμά βαθιά και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές σας με κάθε δυνατό τρόπο. Άξονας μας παραμένει πάντοτε ο πολίτης και μέλημά μας η ευημερία του.

Τελευταία Άρθρα